Hur allt började

Från början var det enda vi visste att vi köpt en motorbåt som var tillverkad av Marieholms bruk. Allt annat såsom ålder, modell osv var helt okänt. En god vän till Anjas familj kände igen båten och kunde hjälpa till med att fastställa tillverkingsåret till mitten av 60-talet, men var lite osäker på modellen som han trodde var Camping. Genom en slump såg sedan Anders en annons på blocket på en exakt likadan båt. Båten visade sig heta Canberra.

Så långt allting gott. Vi lade båten i sjön och konstaterade att den funkade. Därefter tog vi upp den på land för vad som skulle visa sig bli en helrenovering. Den första bristen vi upptäckte var durken. Under åren som gått hade en dåligt lagad grundstöttning tillåtit vatten att krypa in och sakta men säkert ätit sig in i flytmassan som låg mellan skrov och durk. När denna sedan var ordentligt fuktig kunde fukten i lugn och ro äta sönder durken underifrån.

I våra efterforskningar fick vi också reda på att båten från början haft ett lackat trädäck. Däcket på vår båt var nu överplastat och vitmålat, antagligen för att någon inte orkade slipa däcket när det var dags. Att plasta trä leder sällan till något bra, och vår båt var inget undantag. Fukt har krupit in under däcket på flera ställen och till och med spridit sig ned i förstärkningen i akterspegeln vilken börjat ruttna.

Redan nu kan ni se att det blev bra mycket mer att göra än en bottenmålning, och det kommer säkert bli ännu mer. I menyn till vänster kan du klicka dig fram till de olika delarna av båten och se på lite bilder.

Nedan är lite bilder från provturen som skedde efter köpet.