Splitsning

Att kunna splitsa är väldigt bra, och dessutom ganska tillfredställande att sysselsätta sig med. Det kan vara lite knepigt i början, men ha lite tålamod så kommer det bli snyggt och hållbart.

Det underlättar om man har ett splitsverktyg, även om det främst behövs när man ska splitsa grova tampar. Det spelar inte så stor roll vilket tågvirke du använder, men plastbaserade rep är enkla på så sätt att de går att smälta ihop istället för att tagla.

För den som inte alls vet, så går splitsning ut på att fläta samman rep för att få öglor, skarvar, snygga taglingar osv. Köp lite tamp och prova, det är lätt! Nedan har jag gjort lite enkla exempel på olika splitsar.

Ögonsplits

Ögonsplitsar kan användas på många olika sätt, och är inte alls svåra att göra. Snörpar är alltid mycket bra att ha till hands när man öppnar tampen och även under tiden man splitsar. När man är klar tar man bort den.

Kortsplits

Kortsplits används när man vill skarva ihop två tampar varaktigt. En nackdel är att tampen blir något grövre än vanligt. Svårigheten i denna splits ligger i startskedet när man har många kardeler att hålla reda på. Man ska gå över "motsvarande" kardel, och under nästa, sen är det bara att fortsätta.

Spansk tagling/ Krontagling

En mycket snygg splits att använda som avslut på en tamp, men egentligen rätt funktionslös. Mycket knepig i början. Om du gör fel kommer "kronan" inte att sitta ihop. Ha tålamod.